Güncel Haberler

AB, İsrail'in Gazze'deki okullara saldırısını kınadı ve ateşkes çağrısında bulundu

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Geçtiğimiz gün Avrupa Birliği (AB) dış politika sorumlusu Josep Borrell, İsrail'in Gazze'deki bir okula düzenlediği hava saldırısını kınadı.

REKLAM

Avrupa Birliği'nin (AB) dış ilişkiler ve güvenlik politikalarından sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell, cumartesi günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırısından “dehşete düştüğünü” söyledi.

AB dış politika şefi Borrell, “Bu katliamların hiçbir gerekçesi olamaz” diyerek, sivil ölümlerini durdurmanın tek yolunun “ateşkes” olacağını yineledi.

Borrell, Avrupa Birliği'nin ABD, Mısır ve Katar'ın gözetiminde rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren olası bir barış anlaşmasını tamamen desteklediğini söyledi.

Ayrıca, savaşın 7 Ekim 2023'te başladığından beri yaklaşık 40.000 Filistinlinin öldürüldüğüne ve ateşkese karşı çıkan İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i eleştirdiğini belirtti.

Borrell'in açıklaması, Cumartesi sabahı erken saatlerde Gazze'nin merkezindeki bir okulun vurulmasının ardından geldi.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in kent merkezindeki bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 sivilin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu.

Son olay, İsrail ile Hamas arasında 10 aydır devam eden savaşta yaşanan en ölümcül saldırılardan biriydi.

İsrail'in iki füzeyle vurduğu düşünülen okulda, savaş nedeniyle yerinden edilen Filistinlilerin yaşadığı iddia edildi.

Bir görgü tanığı, saldırının sabahın erken saatlerinde, insanların dua etmek için uyandığı bir saatte meydana geldiğini söyledi.

Ebu Anas isimli görgü tanığı, “Namaz kılan, abdest alan insanlar vardı. Üst katlarda uyuyan çocuklar ve yaşlılar vardı” dedi ve ekledi: “İsrail hiçbir uyarıda bulunmadan sivilleri öldürdü. Enkazın altından ceset parçalarını çıkarmayı başardık. “

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), hava operasyonu sırasında bir okulu hedef aldığını itiraf etti. Ancak okulun Hamas tarafından kontrol edildiğini ve bir tür komuta merkezi olduğunu açıkladı.

Hamas, Telegram'da yayınlanan açıklamasında okulun “komuta merkezi” olarak kullanıldığı yönündeki suçlamaları reddetti.

Gazze Sivil Koruma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Bassal, bahçesinde camii de bulunan okula en az 6 bin sivilin sığındığını, İsrail saldırıları sırasında binanın tamamen kullanılamaz hale geldiğini açıkladı.

Bassal, ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre İsrail, 6 Temmuz'a kadar olan dönemde Gazze'deki 564 okuldan 477'sini vurdu. Sivillerin hayatta kalabilmek için sığındığı okullar ise ağır hasar gördü veya kullanılamaz hale geldi.

REKLAM

İsrail ise Hamas'la savaşı bu haliyle sona erdirecek bir anlaşmayı reddediyor.

İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

REKLAM

Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu