Güncel Haberler

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı gazetecilerin sorularını yanıtladı… İşte en çok özlediği yemek

Oluşturulma tarihi: 29 Ocak 2024 10:33

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı bir haftayı aşkın süredir uzayda. Gezeravcı, aralarında CNN TÜRK'ten Gülşen Coşkun'un da bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gezeravcı, Türkiye'nin ilk astronotu olmaktan son derece mutlu ve gururlu olduğunu söylerken, uzayda nasıl beslendiklerine ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı: “Günlük kalori hedefine ulaşmak ve sağlıklı beslenmekti.” En çok özlediğim yemek güveçtir.' O cevapladı:

class = “medyanet-inline-adv”>

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bilimsel çalışmalarını sürdüren Alper Gezeravcı, Türk Uzay Ajansı'ndan canlı bağlantıyla basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'nin ilk astronotu olmasından bahseden Gezeravcı, şunları söyledi: “Bunu şimdiye kadar hissettiğim hiçbir duyguyla kıyaslamak mümkün değil, bunu anlatmaya kelimeler yetmez. Olağanüstü bir mutluluk ve gurur, duygular insanın yüreğine bile sığmaz. Bu.” ülkemizin ve devletimizin iradesini ortaya koyduğu çok kıymetli ve değerli bir deneyimdir.” Bu önemli misyonun bir parçası olmaktan ve gelecek nesillerimizin hayallerini göklerin ötesine, uzayın derinliklerine taşıyabildiğim için inanılmaz mutluyum, buradaki varlığımdan daha çok, beni buraya getiren şanlı bayrağımızı görüyorum. , istasyonda asılı durduğunu, iradesi ve kararlılığıyla buraya gelen devletimizin milletimize hayat, gurur, heyecan ve titreyerek hayat verdiğini. Ülkemin yanımda olduğunu bilmek, onun desteğini hissetmek çok kıymetli. Uzayı ve insanın uzayda kalıcı varlığının simgesi olan bu istasyonu anlatabilirim ama duyduğum bu onuru ve gururu anlatmak çok zordur. Bizi gururlandıran Türk milletine, iradesi ve kararlılığıyla buraya gelen devletimize sonsuza kadar minnettarım” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

'BU GÖREVE ÖZEL YENİ BİR YAŞAM TARZI BENİMSEDİM'

Astronot olmaya karar verdiğinden bu yana hayatında meydana gelen değişikliklere ilişkin Gezeravcı, şunları söyledi: “Yıllardır jet pilotu olmama rağmen o zamana kadar aklıma bile gelmeyen bir alanda ülkeme hizmet ediyorum. Uzay Programı açıklandı, uzay alanında hayallerimin çok ötesinde bu göreve layık bir görevdi.” “Seçim sürecinin ardından ülkemin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştirmek için bir astronotun alması gereken tüm eğitimleri aldım. Bu göreve özel yeni bir yaşam tarzı benimsedim ve o andan itibaren tamamen bu yeni göreve kanalize oldum.” dedi.

Aldığı eğitimi anlatan Gezeravcı, şunları söyledi: “Öncelikle görevin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak amacıyla alçak basınç çemberi ve santrifüj eğitimi aldık. Bu eğitimlerde bir uzay aracının ani ivmelenme yaşamasının etkilerinin neler olduğunu öğrendik. çok kısa bir fırlatma süresi ve yörünge koşulları insan vücudunu ve bu maruziyetlerin etkilerini etkiliyor.” “Bize yerçekimine karşı nasıl direneceğimiz öğretildi, vücudumuz yer çekimi kuvvetine maruz kaldığı için görevlerimizi yerine getirmek için gerekli fiziksel yetenekleri geliştirdik. Daha önceki havacılık eğitimim ve tecrübem bu süreçleri eğitimle çok kolay aşmamı sağladı.”

class = “medyanet-inline-adv”>

'İÇİMDEKİ MUTLULUK BEDENİME UYGUN DEĞİL'

Lansman sırasındaki duygularını anlatan Gezeravcı, şöyle konuştu: “Uzun ve zorlu bir hazırlık sürecinin ardından milletimizin heyecanla beklediği anın nihayet geldiğini ve tüm ülkemin bu süreci takip ettiğini bilmek beni çok heyecanlandırdı. ekranları karşısında tek yürek olarak başlamayı düşündüm ama içimdeki mutluluk yaşadıklarıma uyum sağlayamadı.” Bu inanılmaz süreci ve ne kadar muhteşem bir an olduğunu düşündüm ama ne yazık ki öyleydi. astronot kıyafetiyle bu mümkün değil. Bir yandan da olası acil durum senaryolarında göstereceğimiz tepkileri ve izleyeceğimiz prosedürleri aklımdan tekrarladım, “Bilgi sahibi olmak ve dolayısıyla her zaman hazır olmak çok önemliydi” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

'7 FARKLI ÜLKEDEN ASTRONOTLAR BİRLİKTE ÇALIŞIYOR'

Gezeravcı ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki diğer astronotlarla olan iletişiminden de bahsetti. Gezeravcı, şunları söyledi: “Görev komutanımız daha önce NASA'da görev yapmış, 5 kez uzaya çıkmış çok tecrübeli bir astronot. Ayrıca Uzay İstasyonuna vardığımızda İtalya ve İsveç'ten 2 arkadaşımız olmak üzere 4 kişilik bir ekibiz. Zaten orada görev yapan Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Havaalanı'nda bize eşlik eden Danimarka ve Japonya'dan astronot arkadaşlarımız bizi karşıladı. Uluslararası Uzay İstasyonu Şu anda 7 farklı ülkeden ve 9 farklı milletten astronotlar bir arada çalışıyor, tüm arkadaşlarımızla vakit geçiriyoruz, birlikte etkileşim halindeyiz, bazı aktiviteler yapıyoruz. Planladığımız faaliyetler nedeniyle farklı bir lokasyonda olmamıza gerek kalmadığı sürece dünyaya göndermek için çektiğimiz video ve fotoğraflar. “Bir araya geliyoruz” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

“BESLENME RUTİMİMİZ DÜNYADA AYNI”

Uzayda nasıl besleniyorlar sorusunu yanıtlayan Gezeravcı, “Nisan ayında Amerika'ya varır varmaz, beslenme rutinimiz Dünya'dakiyle aynı. Eğitim programımız uzayda yiyeceğimiz yiyecek ve içecekleri seçmekti. 70'e yakın öğünümüz, 30'a yakın öğünümüz var.” İçecek alternatiflerini gıda mühendisleri eşliğinde test ettik ve tercihlerimizi belirledik. Belirleme için ana kriterler. yiyecek ve içeceklerin günlük kalori alımını ve sağlıklı beslenmeyi karşılaması gerekiyordu. Daha sonra istasyonda kalış süremize göre belirlenen yiyecek ve içeceklerimiz hazırlandı ve uzay istasyonuna varmadan önce fırlatma öncesi ulaşım için paketlendi. Bu özel gıdaların tamamı üretim sırasında havasız korunduğu için uzun süre taze kaldı ve büyük bir kısmı bozulmadı. En çok özlediğim yemek güveçtir. “Yemeğin başında bize yardımcı olan herkese selamlarımı iletiyorum, afiyet olsun” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu