TÜBİSAD'dan büyük ölçekli kalkınma programı adımı
Oluşturulma tarihi: 23 Eylül 2024 13:32
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), bilişim sektöründe faaliyet gösteren ölçek büyüten şirketlere büyüme ve tek boynuzlu at olma yolunda rehberlik etmek amacıyla tasarladığı TÜBİSAD ölçek büyütme geliştirme programını 17 Eylül'de lansmanla tanıttı. Etkinliğin açılış konuşmacıları arasında KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da yer aldı.
Program aracılığıyla mentorlar, büyüyen şirketlere, araştırma geliştirmeden satış stratejisine, operasyonel verimlilikten pazarlama stratejilerine kadar bir şirketin büyüme yolculuğunda hayati rol oynayan birçok uzmanlık alanında bilgi ve deneyim aktaracak. Programa katılan firmalar aynı zamanda çeşitli yatırım ağları ve genişleyen uzman firmalarla tanışma fırsatı da bulacak.
Programın tanıtım etkinliğinde açılış konuşmasını yapan TÜBİSAD Başkanı Mehmet Ali Tombalak, şunları söyledi: “Küresel bilgi ve iletişim pazarının büyüklüğü yaklaşık 4,45 trilyon dolar. Ülkemiz küresel pazarda 33 milyar dolar değerinden yüzde 0,74 pay alıyor. Bu payı artırmak için yüksek teknolojiyi kullanan, üreten, inovasyonu destekleyen kültüre sahip, hayat değiştiren ürünleriyle dünya markası haline gelen şirketlere ihtiyacımız var. Büyüyen işletmeler sahip oldukları potansiyel ile bu ihtiyacın karşılanmasında hayati bir rol oynayabilirler. Ölçeklendirme şirketleri, start-up'lardan farklı olarak faaliyet gösterdikleri pazara uyum sağlar ve o pazarda kanıtlanmış ürün ve hizmetlere sahiptir. Ancak sektörümüzde hem ölçeklenen şirketlerde hem de kamuoyunda ölçek büyütücü şirketlerin potansiyeli konusunda belli bir farkındalık eksikliği var. “Uyguladığımız bu programla, ölçeklenen şirketlerin potansiyellerini keşfetmelerini sağlayarak, onlara sürdürülebilir büyüme ve dolayısıyla küresel markalaşma yolculuğuna başlamalarını sağlayacak bilgi, deneyim, beceri ve yatırım ağı fırsatları sunmayı amaçlıyoruz. “
class = “medyanet-inline-adv”>
“BT ŞİRKETLERİNİN PAZARINI BÜYÜTÜYORUZ, YATIRIMLARI DESTEKLEYECEK ÖNLEMLER ALIYORUZ”
TÜBİSAD toplantısında konuşan KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, genişleme hamlelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rekabetçi KOBİ'ler yaratmak için “dijital dönüşüm” ve “yeşil dönüşüm” başlıklarının önemine vurgu yapan İbrahimcioğlu, KOSGEB'in bu konulara yönelik “KOBİ'lerin Dijital Dönüşümü ve Yeşil Sanayi Destekleri” programlarından bahsetti. İbrahimcioğlu, KOBİ dijital dönüşüm programıyla sanayicilerin rekabet avantajını sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi.
class = “medyanet-inline-adv”>
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) aracılığıyla Türkiye'de sanayinin dijitalleşmesi için 5 yıl içinde 300 milyon euro tutarında kredi sağlanacağını ve KOSGEB'in bu destekte hem arayüz hem de krediyi destekleyen kurum olarak yer aldığını ifade eden Dr. İlgi gören Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, şunları söyledi: “KOSGEB olarak “Yatırımları destekleyecek tedbirler alarak bilişim şirketlerinin pazarını da büyütüyoruz” dedi ve ardından yakın zamanda “Ölçeklendirme Desteği”nin açıklanacağını duyurdu. genişlemeye yönelik atılacak adımlar.
KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak 2030 yılına kadar 100 Turcorn hedefimiz var ve bu hedefe ulaşmak için onbinlerce ölçek büyütmeye ihtiyacımız olacak. Turcorne tek başına değil ekosistemle birlikte ortaya çıkıyor. KOBİ'lerin büyümesini hedefleyen ve destekleyen bir tesis olarak doğru yerdeyiz dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
BİR ÖLÇEK BÜYÜTME, TÜRKİYE'Yİ BİNLERCE BÜYÜTME İLE BÜYÜTME FİKİRİ!
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Scale-Up çalışma grubu eş kaptanı Emre Hantaloğlu, TÜBİSAD'ın farkındalığı artırmak ve ölçeğe yön vermek amacıyla Scale-Up çalışma grubu olarak Scale-Up geliştirme programını oluşturduğunu hatırlattı. -up'lar ile büyüme yolculuklarına devam ettiklerini ve sürdürülebilir hale geldiklerini unicorn'da dile getirerek şunları söyledi: “Startup aşamasını geride bırakmış, hızlı bir büyüme yakalamış ve vizyonunu küresel bir markaya dönüştürmüş büyüyen şirketler, Türkiye'de birçok sektörü büyütme potansiyeline sahiptir. yaratacakları çarpan etkisi ile. . TÜBİSAD Scale-Up Çalışma Grubu olarak geliştirdiğimiz Scale-Up tanımıyla, Scale-up şirketlerini, en az üç yıllık, gelir artışlarının en az yarısının temel ürün ve hizmetlerinden gelen şirketler olarak tanımlıyoruz. Son üç yılda dolar bazında yüzde 20 net büyüme gösterdik. Büyümenin ölçek büyütme için bir alışkanlık olması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda çalışma grubumuzda yer alan TÜBİSAD üyesi ölçeklendirme firmalarıyla birebir görüşmeler yaparak, büyümeye en çok ihtiyaç duydukları alanları belirledik. Amacımız aylık webinarlar, mentorluk faaliyetleri ve yatırımcılarla fiziki toplantılar aracılığıyla bu alanlarda büyüyen şirketlere destek olmaktır. Bir genişlemenin bir fikri, binlerce büyümenin ise Türkiye’yi büyüteceğine inanıyoruz.”
class = “medyanet-inline-adv”>
TÜBİSAD Scale-Up Geliştirme Programı tanıtım etkinliğinde gerçekleştirilen panele, TÜBİSAD Scale-Up Çalışma Grubu Eş Kaptanı Özlem Atan, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Etiya CEO'su Aslan Doğan, Webrazzi CEO'su Arda Çözüm, Revo Capital Kurucu Ortağı Cenk Bayrakdar, Sistem Global Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karslıoğlu ve PwC Türkiye Ortağı Oktay Aktolun, ölçek büyütmenin BT ekosistemi için önemini anlattı.
TÜBİSAD'ın ölçek büyütme geliştirme programına ön başvurular internet sitesi üzerinden alınmaya başlandı. Programa katılan şirketlere sunulacak mentorlukta dikkat edilecek 10 uzmanlık alanı aşağıda yer alıyor:
o Gelişmiş pazar anlayışı ve konumlandırma
class = “medyanet-inline-adv”>
o Ürün geliştirme ve yenilik
o Müşteri kazanımı ve elde tutulması
o Satış stratejisi ve genişleme
o Operasyonel verimlilik ve ölçeklenebilirlik
o Finansal yönetim ve finansman
o Ekip yapısı ve kültürü
o Risk yönetimi ve uyumluluk
o Organizasyon Yapısı ve Yönetim Kurulu
o Sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk