Yapay zeka iş dünyasını nasıl değiştirecek? – TEKNOLOJİ
Panelde konuşan HepsiPay Genel Müdürü Ozan Bayülgen, yapay zekanın işletmeler için çok önemli bir itici güç olduğunu söyledi.
Sermaye, Ekonomist, Startup ve CEOLife Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ Sapanca 2024) tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ Sapanca 2024), bu yıl 13. kez Türkiye'den ve dünyadan saygın siyasetçileri, iş dünyası liderlerini ve akademisyenleri ağırladı.
“Sorumlu ve duyarlı liderlik: “Teknoloji ve yapay zeka çağında gezegen ve insanlıkla uyumlu bir sistemin öncüsü olmak” temasıyla düzenlenen zirve, ikinci gününde yoğun katılımla gerçekleşti.
UEZ Sapanca 2024'ün ikinci gününün beşinci panelinin teması “Yapay zeka iş dünyasını nasıl değiştirecek?” Panel sponsoru iken İş Bankası olmuş.
Panelin moderatörlüğünü United Payments Yönetim Kurulu Başkanı gerçekleştirdi. Merhaba Emrah Tamamlamak.
Teknolojik bir devrimin yaşandığını, küçük ve orta ölçekli işletmelerde yapay zekaya ilginin arttığını belirten Silav, şöyle konuştu: “Bir devrimin eşiğindeyiz. “En büyük itici gücün yapay zeka olacağını tahmin ediyorum” dedi.
Yapay zeka süreci hızlandırıyor
Figopara Kurucu Üyesi Arukel bulutuBankacılık sistemi ve finansal modellerin iş yapma şeklimizi tamamen değiştireceğini söyledi. Proje finansmanında geçmişte şubeye gitme, hesap açma, analiz yapma ve limit belirleme süreçlerinin günler, aylar sürdüğünü söyleyen Arukel, finansal teknolojiyle bu durumun minimuma indirildiğini söyledi.
Arukel, şunları söyledi: “Figopara'nın temel amacı ticari işletmelerin hayatını kolaylaştırmaktır. Geçtiğimiz yıl yapay zeka alanında neler yapabileceğimizi araştırıyorduk. Yapay zekanın çok hızlı bir veri okuma metodolojisi vardır ve bu da süreci hızlandırır. Rekabet yüksek, kimin hangi yapay zekayı kullanacağına bağlı. Bugün önemli olan yarın hiçbir şey olmaz. Bu aynı zamanda yapay zekadır. Yapay zeka çalışmalarımızı çalıştığımız 22 bankaya entegre ediyoruz. Yapay zeka öğrenimine dayalı bir çağrı merkezi geliştirdik ve yakında faaliyete geçireceğiz. Önümüzdeki dönemlerde süreçler daha da hızlanacak” dedi.
Zihinsel bir devrim yaşanıyor
Yapay zeka kitabıyla öne çıkan girişimci-yatırımcı Daniel Doll Steinbergyapay zekanın moda bir kelime haline geldiğini söyledi. 2 yıl önce Metaverse ve Blockchain'in gündemde olduğunu, artık yapay zekaya daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Steinberg, şunları söyledi: “Son 50 yılda sahip olduğumuz her şey kaydileştirildi. Pusula, kitap, harita sistemimiz, notlarımız, zekamız, hepsi bu telefonda. Kaydileşme devam edecek, 10 yıl sonra vücudumuza bir mercek girecek. Benimsenme oranı artıyor. Bulutta ani bir değişiklik var. Her saniye araçlarınız güncelleniyor ve siz bunu bilmiyorsunuz. “Bu teknolojiler artık genel bir odak noktası haline geldi” dedi.
Dünyanın teknoloji sayesinde geliştiğini ancak zenginliğin ve bazı sistemlerin sanayi devrimine bağlı olduğunu vurgulayan Steinberg, artık zihinsel bir devrimin başladığını söyledi. Steinberg şunları söyledi: “İnsanlar aslında sadece fizikçi değil, zihindir. “Temel noktamız değişecek” dedi.
Teknolojide bir dönüm noktası yaşıyoruz
E-ticaret sitesi sahibinden.com'un CEO'su, aylık 63 milyon kullanıcıya, toplamda 500 milyondan fazla ziyarete ve 13-15 milyar sayfa görüntüleme sayısına sahip olduğunu söyledi. Burak ErtaşYapay zeka alanında nasıl yapılacağından ziyade neler yapılabilir sorusunun ön plana çıktığını söyledi. Ekip olarak 1.000 çalışana sahip olduklarını ve bunların 300'ünün teknoloji alanında yapay zeka ile ne yapılacağını bildiğini belirten Ertaş, şöyle konuştu: “Ben bu zihniyeti doğru buluyorum, kim iki günde işimi elimden alırsa o daha iyisini yapar. Ben iyimser bir gerçekçiyim Teknolojide bir dönüm noktası yaşıyoruz. Artık hepsini yok edebilecek bir yapay zeka var.
Bunu ekip olarak düşünelim; Kullanıcılarımıza hayatlarını kolaylaştıracak ne tür bir hizmet sunabileceğimizi merak ediyorum. Şu anda internetin kırılması gibi devrim niteliğinde bir dönüm noktası yaşıyoruz. Yapay zeka üzerinde çalışmaya 5 yıl önce başladık. Bir yıl sonra ilk ürünümüzü piyasaya sürdük. Satmak istediğiniz aracın fotoğrafını çekmeniz yeterli. Yapay zeka sayesinde aracınızın tüm özellikleri sisteme girilebilmektedir. “Doldurmanıza gerek yok” dedi.
Müşteri tercihleri analiz ediliyor
HepsiPay Genel Müdürü Ozan Bayülgen, yaptıkları araştırmada tüketicinin ödeme araçlarında ödeme yöntemini ödeme sayfasında çok daha önceden belirlediğini gösterdiğini söyledi. Bayülgen, HepsiPay gibi hangi müşterinin hangi kaynağı, hangi aracı kullanmak istediğini tahmin ederek tüketicinin seçtiği ödeme aracı olmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu: “İşinizi yeniden yaratma hedefiniz varsa zeka çok önemli. Yapay zekanın diğer satıcı platformlarında da mevcut olan bu dönüştürücü gücünden faydalanmamız gerekiyor. Bu hizmet kapsamında kullandığımız bir beceri var: “Müşterinin geçmiş satın alımlarından güvenilirliği hakkında önemli bir fikir ediniyorum” dedi.
Yapay zekanın şirketleri varlık nedenlerini sorgulamaya ittiğine dikkat çeken Bayülgen, yapay zekanın çok önemli bir itici güç olduğunu ve bundan daha fazla yararlanacak altyapılar oluşturduklarını söyledi.
Eğitim sektöründe zihniyet değişimi çok önemli
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü, Profesör. Dr. Esra HatipoğluYapay zeka üzerinden eğitimde ciddi geri dönüşler aldıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Yapay zekayı sisteme dahil ettiğinizde daha hızlı müdahale edebiliyorsunuz. Bu sayede öğrenci kazanımlarını değerlendirip süreçlere müdahale edebiliyoruz. Çünkü gerçek zamanlı geri bildirim var. Öğretmene ve öğrenciye zaman kazandırır. Bir diğer önemli konu ise akıllı ders materyalleridir. Bu materyallerin anaokullarında da kullanılıyor olması… Farklı sınıflandırmalar ve konular üzerinde çalışıyoruz. Yapay zeka bunları etkiliyor. Yeni öğrenme yöntemleri en önemli etkiyi temsil ediyor. Ayrıca aktif, uzaktan öğrenme ve yaşam boyu öğrenmeyi de kullanıyoruz. Belli bölgelere yönlendiriliyorlar. “Yapay zekanın eğitimdeki eşitsizlikleri artırma ve ortadan kaldırma potansiyeli var” dedi.
Tüm bunlara rağmen yapay zekanın amaç mı yoksa araç mı olduğu konusunda tartışmaların devam ettiğini anlatan Hatipoğlu, şöyle konuştu: “Eğitim sektöründe zihniyet dönüşümünün çok önemli bir süreç olduğunu düşünüyorum. Eğitmenin eğitimi çok önemli bir süreçtir. Mevzuatın sisteme ayak uydurması önemli. Siber güvenlik açısından da konuşulabilir olmalıdır. Etik konu halen incelenmektedir. Ancak tüm eğitim süreçlerinin yapay zekaya aktarılması mümkün değildir. Eğitim sadece bilgi alışverişi anlamına gelmez. Öğretmen ve öğrenci arasındaki iletişim de önemli” dedi.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–