Güncel Haberler

Çocuğunuzu zararlı uygulamalarla yalnız bırakmayın – TEKNOLOJİ

Çocuklar telefonlarıyla çok fazla vakit geçiriyorlar. Verilere göre 9-16 yaş arasındaki Avrupalı ​​çocukların %80'i her gün telefon üzerinden internete bağlanıyor.Birleşik Krallık'ta çocukların %91'i 11 yaşına geldiklerinde cep telefonuna sahip oluyor. Bu cihazlar ve üzerlerine yüklenen uygulamalar eğlence, sosyalleşme ve öğrenme için harika bir araç olabileceği gibi aynı zamanda riskler de barındırıyor. Dijital güvenlik şirketi ESET, uygulamaların oluşturduğu risklere dikkat çekerek çocukların korunmasına yönelik önerilerini paylaştı. Akıllı telefon uygulamaları çocuklar için dijital dünyaya açılan bir kapıdır. Ancak onları aynı zamanda kötü amaçlı reklamlara, uygunsuz içeriğe ve güvenlik ve gizlilik risklerine de maruz bırakabilirler. Karmaşık gizlilik ayarları, şeffaf olmayan gizlilik politikaları, boşluklar, zayıf uygulama ve kendi farkındalık eksikliğimiz ebeveynlerin karşılaştığı zorlukları daha da kötüleştiriyor. Sorunun büyük bir kısmı, veri kullanımı konusundaki şeffaflık eksikliğinden ve ebeveynlerin aksine her zaman çocukların çıkarlarını gözetmeyen uygulama geliştiricilerinden kaynaklanıyor.Dikkat edilmesi gereken ana uygulama riskleri

  • Aşırı veri toplama: Yaş, e-posta adresi, konum ve uygulama etkinliği gibi kişisel bilgiler reklamverenler için altın madeni olabilir. Geliştiriciler tarafından üçüncü taraf izleyiciler aracılığıyla paylaşılırsa, istismar amaçlı reklamlara ilişkin endişeleri artırır ve veri güvenliği riski oluşturur; yani üçüncü kişilerin ihlal olasılığı ortaya çıkabilir.
  • Uygunsuz reklamlar: Özellikle küçük çocukları hedef alan reklamlar, çocukların kendilerine pazarlandığını anlama konusundaki yetersizliklerini istismar edebilir. Reklamlar ayrıca uygunsuz içerik de içerebilir.
  • Uygulama içi satın alma işlemleri: Özellikle video oyunları dünyasındaki bazı uygulamalar, kullanıcıların bir oturum sırasında satın alma işlemi yapmasına olanak tanıyor. Çocuklar, kendilerini para harcamaya teşvik eden geliştiricilere karşı daha duyarlı olabilirler. Bu sonuçta ebeveyn olarak size pahalıya mal olabilir.
  • Sınırlı ebeveyn kontrolü: Bazı çocuk uygulamalarında yeterli ebeveyn denetimi bulunmaz, bu da uygulamayı kullanırken çocuklarınızın maruz kalabileceği risklerin en aza indirilmesini zorlaştırır.
  • Sınırlı gizlilik bilgileri: Pek çok yargı bölgesindeki düzenleyici gerekliliklere rağmen, çocuklara yönelik uygulamalar, çocuğunuzun verilerinin nasıl kullanılacağını ve korunacağını belirsiz hale getiren şeffaf olmayan gizlilik veya güvenlik politikalarına sahip olabilir.
  • Aşırı paylaşım: Bazı uygulamalar, diğer kullanıcılarla paylaştıkları bilgi miktarını sınırlamak için sınırlı, çocuklara özel araçlar sağlayarak onları siber zorbalığa, veri hırsızlarına ve dolandırıcılara karşı risk altına sokar.
  • Uygunsuz içerik: Uygulamalar, diğer kullanıcılar tarafından paylaşılan içerikler de dahil olmak üzere, çocuklarınızın yaşına uygun olmayan içeriklere erişmesine olanak tanıyabilir. Sosyal medya siteleri, resim ve video paylaşan potansiyel olarak büyük kullanıcı havuzu göz önüne alındığında özellikle risklidir. Moderatörlerin uygunsuz olduğu düşünülen içeriği tespit etmesi ve kaldırması biraz zaman alabilir.
  • Güvenlik riskleri: Mobil uygulamalar da önemli güvenlik riskleri taşıyor. Güvenlik göz önünde bulundurularak tasarlanmayanlar, güvenlik açıkları, yanlış yapılandırmalar ve veri şifreleme eksikliği gibi diğer riskleri içerebilir. Bu güvenlik açıkları, tehdit aktörleri tarafından uygulama oturum açma bilgileri de dahil olmak üzere çocuğunuzun verilerini çalmak, onları ücretli premium hizmetlere kaydettirmek veya sosyal medya ve oyun hesaplarını ele geçirmek için kullanılabilir. Alternatif olarak, size siber şantaj yapmak için çocuğunuzun cihazına erişimi kullanabilirler.

Uygulamalardan kaynaklanan güvenlik riskleri nasıl azaltılır?

  1. Çocuklarınızla konuşun: Çocuklarınızın Onları kişisel bilgilerinin korunmasının önemi ve güvenlik ve gizlilik risklerinin olası sonuçları konusunda eğitin. Açık politika ve çevrimiçi bilgi paylaşımı hakkında herhangi bir karar vermeden önce başvuracakları ilk kişinin siz olmanız gerektiği konusunda onlara güvence verin.
  2. Araştırmanı yap: Çocuğunuzun indirmek istediği uygulamaları izin vermeden önce gözden geçirdiğinizden emin olun. Gizlilik politikalarını ve gizlilik ve güvenlik konusundaki itibarlarını kontrol edin.
  3. Kontrolde kalın: Çocuğunuzun mahremiyetine saygı gösterin ancak uygulama kullanımını ve izinlerini izlemek için ara sıra kontrol edeceğinizi ona bildirin. İndirebileceklerini ve erişebilecekleri özellikleri sınırlamak için ebeveyn kontrolü yazılımı kullanmayı düşünün (örneğin, mesajlaşmayı veya sosyal özellikleri devre dışı bırakmak). Bu yazılım aynı zamanda güvenli gezinmeyi sağlayacak ve İnternet kullanımına ilişkin raporlar sağlayacaktır.
  4. Güvenliğe odaklanın: Saygın bir sağlayıcıdan çocuğunuzun cihazına güvenlik yazılımı indirin. Her zaman en son yazılım sürümüyle ve şifre korumalı olarak güncellendiğinden emin olun. Destekleyen tüm uygulamalar için iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin. Çocuğunuzun yalnızca resmi uygulama mağazalarından uygulama indirdiğinden emin olun.
  5. Reklamları engelle: Android veya iOS'ta uygun ayarlara erişerek çocuğunuzun akıllı telefonunda reklam izlemeyi devre dışı bırakın.
  6. Çocuk dostu uygulamaları seçin: Android cihazlar için Google Play'de Çocuklar sekmesi altında “öğretmen onaylı” uygulamaları arayın. Uygulamalar “yaşa uygunluk, deneyim kalitesi, zenginlik ve eğlence” kriterlerine göre değerlendirilmektedir.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu