Güncel Haberler

ODTÜ'lü astrofotoğrafçı “Şeytan Kuyrukluyıldızı”nı fotoğrafladı

Oluşturulma tarihi: 09 Nisan 2024 09:59

ODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Everest Dağı'ndan daha büyük olan ve yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan “12P/Pons-Brooks” adlı kuyruklu yıldızı, kurduğu teleskopla gözlemledi ve fotoğrafladı. Bandırma Balıkesir ilçesi.

class = “medyanet-inline-adv”>

ODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan ve dünyanın en yüksek zirvesi olan 8 bin 849 metre yüksekliğiyle Everest Dağı'ndan daha büyük olan '12P/Pons-Brooks'u gözlemledi. dünya. ' isimli kuyruklu yıldızı görmeyi ve fotoğraflamayı başardı. 'Halley' tipi bir kuyruklu yıldız olan ve boynuza benzer görünümü nedeniyle 'Şeytan Kuyruklu Yıldızı' lakaplı '12P/Pons-Brooks', İç Güneş Sistemi'ni en son 1954 yılında ziyaret etmişti. Ortalama insan ömrü boyunca bir veya iki kez görülebilen kuyruklu yıldızın 2095 yılında meydana gelmesi bekleniyor. Toz ve buzdan oluşan, ısınan güneş nedeniyle arkasında parlak yeşil ışıktan bir kuyruk bulunan dev kuyruklu yıldız, Jean tarafından keşfedildi. -Louis Pons 1812'de ve William Robert Brook 1883'te ve bu ikisi tarafından '12P/Pons -Brooks' olarak adlandırıldı.

class = “medyanet-inline-adv”>

'AYIN İLK FOTOĞRAFINI ÇEKTİM'

Küçüklüğünden beri astronomiye ilgi duyduğunu belirten Batuhan Dereli, Amerika'da yaşayan teyzesinin kendisine aldığı ilk teleskopla uzayı gözlemleme fırsatı bulduğunu belirterek, astrofotoğrafçı olmasına olanak sağlayan süreci şöyle anlattı: sıradaki kelimeler:

“2009 yılı 'Dünya Astronomi Yılı' olarak adlandırıldı. O yıllarda Amerika'da yaşayan amcamlar bana küçük, standart bir teleskop verdiler. Ay, Jüpiter, Satürn gibi farklı gezegenlere nişan aldığımda çıplak gözle gördüğümden binlerce kat farklı gördüm. Gördüklerimi fotoğraflamam gerekiyordu çünkü dergilerde fotoğraflarını gördüğüm insanlar bunu fotoğraflayabiliyordu. Ay'ın ilk fotoğrafını küçük bir dijital fotoğraf makinesiyle çektim. Daha sonra Jüpiter videosunu çektiğimde heyecan oradan başladı.”

ODTÜ'lü astrofotoğrafçı Şeytan Kuyruklu Yıldızı'nı görüntüledi

class = “medyanet-inline-adv”>

'ASTROLOJİYE İLGİM NEDENİYLE FİZİK BÖLÜMÜNÜ SEÇTİM'

Yıldızları ve galaksileri gözlemleme tutkusunun her geçen gün arttığını belirten Dereli, şöyle konuştu: “Lisede astroloji topluluğu kurdum ve astrolojiye olan merakımdan dolayı üniversitede fizik bölümünü seçtim. 2019'da pandemi başladığında kendimizi eve kilitledik ama o zaman daha uzun teleskoplara geçmek için ilk adımı attım. Artık yıldızları takip edebiliyor ve aralarındaki bulutsuları ve galaksileri yakalayabiliyordum. İnanılmaz bir heyecanla, çocuksu bir duyguyla yaptım bunu. Bu duyguyu kaybetmiyorum ve kaybetmek de istemiyorum. “Çünkü beni hayatta tutuyor” dedi.

ODTÜ'lü astrofotoğrafçı Şeytan Kuyruklu Yıldızı'nı görüntüledi

class = “medyanet-inline-adv”>

AYRICA 50 BİN YIL SONRA İLK DEFA KUYRUKLUYUZLUK'UN GEÇİŞİNİ HAYAL ETTİ.

NASA'nın C/2022 E3 (ZTF) adını verdiği “Yeşil Kuyruklu Yıldız”ı da 2023 yılında fotoğraflayan Dereli, şunları söyledi: “Daha önce her 50 bin yılda bir, daha doğrusu hesaplamalar yapıldığında gözlemlenebilen bir kuyruklu yıldızdı. her 50 bin yılda bir Dünya'nın yakınından geçiyor.” 2023 Şubat ayında yakaladım. Bu nedenle Gönen'de hava bulutlu olduğundan kilometrelerce uzaktaki İzmir ilçesi Dikili'ye gittik ve eşimle birlikte orada soğuk havayı gözlemledik. “Bunu yapabilmek ikimiz için de bir onurdur” dedi.

ODTÜ'lü astrofotoğrafçı Şeytan Kuyruklu Yıldızı'nı görüntüledi

“TÜRKİYE’DE BİRÇOK İNSAN BUNU ÇİZMEYE ÇALIŞIYOR”

class = “medyanet-inline-adv”>

Yörüngesini 71 yılda tamamlayan “Şeytan Kuyrukluyıldızı”nı fotoğrafladığı anları heyecanla anlatan Batuhan Dereli, kendisi gibi pek çok amatör astrofotoğrafçının nisan ayından bu yana kuyruklu yıldız devini gözlemlemek için batı ufkuna yöneldiğini belirterek, “Şu anda kuyruklu yıldız” dedi. tüm amatör astrofotograflar teleskoplarını ve kameralarını batı ufkuna doğrultuyorlar.” Türkiye'de pek çok kişi bunu çekmeye çalışıyor, biz de 6 kez çekmeye çalıştık. Son denememizde ve ondan önceki 2 denememizde mükemmel görüntüler elde ettik. Aslında bunun yaklaştığı 3 aydır biliniyordu. “Şeytanın Kuyruklu Yıldızı” olarak bilinir. İçerideki patlamalar şeytan boynuzu şeklinde görünüyor. Durumun böyle olması onu çıplak gözle görebileceğimiz anlamına gelmez. Dürbün veya teleskopa ihtiyacınız var. “Ama kameranız varsa onu ayarlayın ve batı ufkundan 30 saniyelik bir pozlama alın.”

class = “medyanet-inline-adv”>

“Çocuklarıma gururla anlatacağım”

Dev kuyruklu yıldızı hayal etmek için 5 kez denediğini ve altıncı denemede başarılı olduğunu belirten Dereli, şöyle konuştu: “Yaşınızı, deneyimlerinizi, her şeyi düşünün. Galaksinin bir ucundan size yaklaşan, pırıl pırıl parlayan ve belki de yanında yaşam kaynağından bir parça taşıyan bu kuyruklu yıldızı yakalamayı başardım. Bu beni gururlandıran bir süreç, bunu çocuklarıma da gururla anlatacağım. Çok heyecan verici bir süreç çünkü zamana karşı yarışıyorsunuz, güneş batmak üzere ve bulutlar parça parça görünüyor. Bu dağınık bulutların arasında gökyüzünün açık olması gerekir. Çevre kirliliği olmamalıdır, ışık kirliliğinden kaçınılmalıdır. Herşeyi matematiksel olarak hesapladığınızda sadece 1 saatiniz var. “Aslında o saatin son yarım saati ufkun açılmasına denk geldiği için 30 dakikanız var” dedi.

“Yıldızlar hayatımı değiştirdi”

Eşi Serra Dereli (28) ile de astrofotoğraf tutkusu sayesinde tanıştığını ve yıldızların hayatını değiştirdiğini söyleyen Batuhan Dereli, “Astrofotoğrafçılığa olan tutkum sayesinde dünyanın her yerinde arkadaşlar edindim. Ailem ve arkadaşlarımın yanı sıra hayatımın aşkını da keşfettim. Ne zaman gökyüzünün fotoğraflarını çeksem, bunların çıktısını alıp, geniş formatta basıyorum. Eşimin babasının sahibi olduğu düğün fotoğraf stüdyosuna çerçevelettirmeye gittiğimde, onları çerçeveliyordu. Ben kalp nebulası, gül nebulası gibi romantik isimler taşıyan nebulalar basıyordum, eşim de benim için basıyordu. Zamanla tanıştık ve evlendik. Gökyüzündeki milyarlarca yıldızın arasında yeryüzünde bir yıldız buldum. Karanlığa baktığınızda her zaman umut vardır ve bir yıldız size hayaller kurmanızı ve güzel rüyalar görmenizi sağlar. Dünyada bir insan buldum ve bu da gökyüzündeki yıldızlar sayesinde oldu. “Yıldızlar hayatımı değiştirdi” dedi. (DHA)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu